Wednesday, May 7, 2014

Master

Assalamualaikum

Fermentation of palm kernel cake with cellulolytic bacteria.Ok. The main objectives are to decrease the fiber content but at the same time increase its protein content. This fermented palm kernel cake will be feed to the broiler latter. And their  performance are expected to increase without any hesitation! Hmmmmmm..

Fermentation. Proximate analysis. Cellulolytic bacteria. Oh My DSM 36. Oh My DSM 20108. Solid state fermentation? Ke Submerged fermentation. Berapa inoculum size nak guna ni. Eh kejap. Moisture content yang paling ideal untuk bacteria grow dalam PKC ni berapa eh? Ok. Ada lagi kemusykilan yang latest ni. Nak guna distilled water ke Basal media macam yang orang selalu guna?
Kenapa dah macam nak pecah otak fikir pun but still tak dapat konkrit answer.
Apa? Refer journal? Ouh. Kalau lah ada paper yang exactly macam apa yang aku nk buat ni, memang heaven gila la rasa. Boleh sujud syukur dengan lamanya tahu. Tak perlu nak sakit otak terguling-guling depan laptop. Stuck berhari-hari dekat rumah cari paper yang related. Phuhhhh!!

Memang. Memang ramai yang dah researcher report pasal fermentation of PKC ni. Tapi dia orang banyak ferment either dengan Aspergillus niger atau Rhizopus Oryzae. Ok. Trichoderma pun ada juga la sepaper dua.
Bacteria?Non hadooo! Memang sampai pecah jari type search dekat mana2 publisher pun sussah nak jumpa. Ouhhh. Meraung!!!!  Meraung semeraungnya!

Dah la. Sudah la. Sia-sia sahaja. Kena hadap jugak dengan benda ni semua!





No comments:

Post a Comment